@nikola-d Poštovani Nikola,
Prenosim ovde poruku iz Lastavice-Info grupe.
Poštovane komšije, posle održane Skupštine večeras, pripremiću detaljni zapisnik i transparentno postaviti glasove na forum. Broj glasova pokazuje da ubedljivo najveći broj ima kandidat pod brojem 1. Nebojša Andrejić za koga je glasalo 78 vlasnika. Kandidat broj dva Jelena Ćuk dobila je 32 glasa, a kandidat pod brojem 3. Svetlana Ristić ukupno 31 glas. Uskoro ćemo još jednom glasati za kandidata koji je dobio najveći broj glasova, a sve u skladu sa zakonom i uputstvima nadležnog organa u Opštini.
S poštovanjem, Ivana Jovanović
Poštovane komšije,
U prilogu je zapisnik i glasanje sa sednice održane 23.10.2025. godine, kojim je Nebojša Andrejić dobio poverenje večine stanara. U pripremi je izjava po kojoj će se Nebojša Andrejić obavezati da:
1. Upravlja Stambenom zajednicom dok je vlasnik stana (da ga ne prodaje)
2. ga može smeniti volja većine (50% +1) ukoliko ne budemo zadovoljni njegovim radom
Ovime se on moralno obavezuje na iste uslove pod kojim radi i upravnik iz redova stanara, a imajuči u vidu da je Nebojša profesionalni upravnik. Uskoro ću svim vlasnicima posebnih delova poslati tačnu formu za finalno glasanje na email.
Hvala Ivana!
Čestitam komšiji na osvojenim glasovima! Nadam se da ćemo uskoro videti rezultate njegovog rada i iskustva u vođenju zgrade.
Hvala svima koji su glasali i učestvovali u izboru – sada je najvažnije da podržimo novog upravnika i damo mu priliku da pokaže šta može.
Jelena Cuk 🙂
Ja se izvinjavam ovim malobrojnim komšijama koji uopšte koriste ovaj forum – ne slažem se sa načinom na koji je organizovano glasanje u drugom krugu (pošto ne mogu da obrišem prethodni post).
- Profesionalni upravnik mora da obezbedi 2/3 glasova od onih koji su glasali u prvom krugu, osim ako se sada ne uključe neki do sada neaktivni birači. Prosta većina nije dovoljna.
- Takođe, očekivala sam da je ostavka dosadašnje upravnice već registrovana, kako je najavljeno i zbog čega je ceo proces i pokrenut.
- Sve tačke glasanja su objedinjene u jednu, što je po mom mišljenju neprihvatljivo i dodatno unosi zabunu.
Zbog svega navedenog, povlačim svoju preporuku za glasanje.
Ne želim da se izjašnjavam o razrešenju upravnice, jer sam lično čula da je sama najavila i potvrdila svoju ostavku.
Smatram da nije u redu da se proces nastavlja bez jasnog uvida u status ostavke i potvrde o regularnosti samog glasanja.
Naravno, svako od komšija će postupiti po svom nahođenju.
https://beostanupravnik.com/blog/upravnik-zgrade-iz-redova-stanara/
Proces izbora upravnika iz redova stanara obuhvata sledeće korake:
- Obaveštavanje stanara: Skupština stambene zajednice obaveštava sve stanare o nameri izbora upravnika.
- Prijava kandidata: Zainteresovani stanari podnose svoje kandidature.
- Glasanje: Na sednici Skupštine, kandidati se biraju prostom većinom glasova prisutnih članova.
Ukoliko zgrada ne izabere upravnika ni iz svojih redova, niti angažuje profesionalnog, lokalna samouprava može postaviti prinudnog upravnika.
Nakon što je upravnik izabran, važno je sagledati koje prednosti donosi ovakav model upravljanja, ali i sa kakvim se izazovima može suočiti u praksi.
Komšija,
Čini mi se da ste nazalost ponovo promašili suštinu onoga što sam želela da istaknem.
Profesionalni upravnik mora da dobije 2/3 glasova a ne ‘prostu’ vecinu – upravo zato se i razlikuje od „običnog“ upravnika.
Takođe, ostavka nije isto što i razrešenje, i te dve stvari ne treba mešati.i
Sve je jasno objašnjeno u zakonu, pa je možda najbolje da se na njega svi pozovemo umesto da tumačimo proizvoljno.
Moje ime je upleteno u ceo ovaj proces i zato imam potrebe da iznesem svoje misljenje o odredjenim neregularnostima. Inace, ja se na ovu temu više neću oglašavati.
Profesionalni upravnik ce imati 2/3 na sledecoj sednici kada se bira - ovo je samo izbor kandidate za istog
Poštovana Ivana,
Nadamo se da ćete nas uskoro obavestiti o sledećem:
- Kada će biti okačeni rezultati glasanja za novog upravnika.
- Kada će biti objavljen zapisnik sa sednice održane 13. novembra, s obzirom na to da je od sednice prošlo dovoljno vremena.
- Informacije o postupku imenovanja novog upravnika, imajući u vidu da se Nebojša na toj sednici obavezao da će sazvati skupštinu odmah po preuzimanju funkcije, najverovatnije početkom decembra.
Hvala unapred.
Poštovani,
Postavljam zapisnik sa Skupštine održane 13.11.2025. godine. Sa ovim zapisnikom Nebojša se obraća Opštini i čekamo kada će Opština završiti postupak upisa u Registar. Čim zvanično stupi na dužnost, obavestiće nas o daljim koracima.
Postovane komsije,
Mislim da je isto jako bitno takodje da se komsije koje nisu prisustvovale sednici obaveste i o sledecem (a nisam sigurna zasto nije uslo u zapisnik):da je gospodin Andrejic izjavio,na moje licno insistiranje, da cenu svojih isluga nece menjati tj podizati narednih godinu dana sigurno (600 din za usluge upravnika po stanu i 120 din po parking mestu).
Takodje smo diskutovali i o tome da cena ukupnih usluga odrzavanja zgrade mora biti pazljivo razmotrena uz saglasnosti stanara (da ne bismo se suocili sa povecanjem cene i tih usluga promenom firmi koji odrzavaju zgradu).
I nazalost i dalje nedostaje uvid u glasove tj rezultat glasanja i posle 15 dana od sednice.
Nadam se da ne postoji nikakav problem te da ce se spisak sa glasovima naci na forumu kako je i obecano (logicno pre okoncanja celog procesa u samoj opstini).
Poštovana Ivana,
Nadam se da ćete danas ili sutra zaista okačiti rezultate glasanja za upravnika Nebojšu Andrejića, s obzirom na to da ste prihvatili organizovanje izbora, pa da ih konačno i zaokružimo. 🙂
Takođe, bilo bi važno da znamo u kom smo trenutno statusu – da li ste i dalje zvanično vi upravnik, ili je vaše razrešenje i istovremeno imenovanje Nebojše već završeno (na čemu ste sami insistirali).
Hvala unapred na informacijama, jer se zaista veliki broj stanara interesuje.
Pozdrav,
Imam jedno važno pitanje u vezi sa obračunom za održavanje zgrade.
Naime, na računu koji smo redovno dobili za novembar, kao sto cemo i za tekući decembar pretpostavljam, stoji stavka za upravljanje zgradom. S obzirom na nedoumice oko toga ko je trenutno zvanični upravnik, smatram da moramo imati jasnu informaciju kome se ova usluga trenutno plaća, ko je pružio te usluge i koje su i ko je odgovoran za izvršenje obaveza navedenih na računu.
Mislim da je u interesu svih stanara da dobijemo transparentno objašnjenje, kako bismo znali šta je tačno naplaćeno i ko stoji iza pružene usluge ( Vi ili gospodin Andrejic).
Hvala unapred
Jelena,
Registrator nadležne opštine o upisu u registar obaveštava novog upravnika i dostavlja mu rešenje. Nebojša mi je danas javio da je rešenje juče dostavljeno, te verujem da će ga uskoro postaviti i ovde, zajedno sa svom pratećom dokumentacijom.
Prethodni upravnik obavlja sve funkcije do datuma tog novog rešenja, a novi upravnik preuzima od istog datuma.
Poštovani,
Nažalost, rezultati glasanja za izbor upravnika nisu objavljeni, što je uobičajena i logična praksa u svakom izbornom procesu, naročito pre registracije novog upravnika u opštini. Ukoliko ste već insistirali da lično sprovedete izbor, trebalo je obezbediti i rok za eventualne primedbe nakon okončanja glasanja. Ipak, snaći ćemo se i na drugi način.
U proteklih 1–2 meseca stambena zajednica se suočava sa brojnim zanemarenim problemima: curenje u garaži na više mesta, nerazrešeni servisni kvarovi (vrata, liftovi), kao i očigledno izostanak redovnog održavanja CF-a, što se vidi po stanju zelenih površina i pločnika. Deluje da se posao upravnika nije ni obavljao u iščekivanju imenovanja novog.
Pozivamo gospodina Andrejića da u najkraćem roku, najkasnije do kraja nedelje, sazove skupštinu i predstavi konkretan plan sa jasno definisanim rokovima i prioritetima za rešavanje tekućih problema.